Behringer MonoPoly – analoge vierstemmige synthesizer

door Franck

Behringer is goed bezig de laatste tijd. Van een merk dat niet bepaald bekend stond om haar high-end producten is nu de markt aan het veroveren met (zeer mooie) re-issues van bekende synths en andere muziekapparaten!

Vandaag kijken we naar 1 van de populaire Behringer heruituitgaves. Is dit een goedkope copy, of een serieuze re-issue van de originele Korg Mono/Poly? We gaan het uitzoeken 🙂

Behringer MonoPoly: hoe ziet het er uit?

De MonoPoly is gebouwd als een tank met een volledig metalen chassis en houten zijpanelen. Het ziet er fraai en behoorlijk fors uit. Hoewel hij iets kleiner is dan de originele Mono/Poly, is er nog steeds veel ruimte om je vingers om de knoppen te krijgen voor gemakkelijke bediening. De knoppen en schakelaars zijn van goede kwaliteit. Dus geen goedkoop plastic gevoel.

Be Behringer weegt ruim 10KG en is ongeveer 9cm hoog x 65cm breed en 36cm diep.

De Originele Mono/Poly is duidelijker zwaarder en groter met zo'n 12KG aan gewicht en de volgende afmetingen: 15cm x 74cm x 45cm.

Je kunt het voorpaneel plat kantelen zoals het origineel, of op drie verschillende niveaus voor zeer comfortabele toegang tot de regelaars. Dit is een goed voorbeeld van wat een re-issue kan toevoegen!

Ingangen en uitgangen van de MonoPoly

Op het achterpaneel vinden we alle aansluitingen die je maar kunt wensen:

  • Hoofdtelefoon
  • De hoofd mono-uitgang (Drie niveaus: Hoog, Laag, Uit)
  • CV In/Uit
  • Trig In/Uit
  • Trigger Polariteit omschakelbaar tussen Ground en 15 V
  • Frequentie regeling van de VCO
  • Arpeggiator Sync Input die reageert op 2, 24, en 48 PPQ.
  • Portamento aan/uit
  • Filter regeling van de VCF
Behringer MonoPoly

De Behringer MonoPoly

Er zijn ook volwaardige MIDI In, Out, en Thru poorten, en een Type B USB MIDI poort. De MonoPoly is USB Class-Compliant.

De hoofdschakelaar is een tuimelschakelaar, die op het voorpaneel zit.
De stroom wordt geleverd door een wandcontactdoos. Naast de stroompoort zit een kabelvanger om de kabel vast te zetten, mocht je flink tekeer gaan tijdens een performance.

Het synth gedeelte

De MonoPoly is een parafonische synth met vier onafhankelijke oscillatoren. Elke oscillator heeft Triangle, Reverse Sawtooth, PWM, of PW golfvormen.

De PW kun je handmatig regelen met de Width PW knop, en de PWM kun je regelen met de VCF EG, MG 1 of MG 2. MG 2 is een Triangle waveshape, MG 1 kan zowel Triangle, Reverse Sawtooth, Sawtooth, of Pulse (blokgolf) zijn.

Ook interessant op onze site:

Er is Keyboard Tracking en een Filter Envelope Generator intensiteitsregelaar die van negatieve naar positieve waarden gaat. Het filter is zelf-oscillerend – een boosaardig klinkend filter! Alle vier de VCO's lopen door hetzelfde filter, wat een typische parafonische werking is. Het is een 24dB per octaaf lowpass filter met Cutoff en Resonance.

De mogelijkheid om elk van de VCO's op zijn eigen golfvorm en octaaf in te stellen opent een schat aan te gekke synth mogelijkheden. Er zijn vier verschillende manieren om van deze onafhankelijke VCO's gebruik te maken: Poly, Unison/Share, Unison (inclusief Detune), en Chord Memory.

Behringer MonoPoly achterkant

De Behringer MonoPoly inputs en outputs

Er is ook een handige Arpeggiator aan boord die verschillende effecten teweegbrengt, afhankelijk van de speelwijze. In Unison werkt hij bijvoorbeeld als een typische arpeggiator, maar in Poly mode gaat hij door de VCO's. De snelheid van de arpeggiator wordt bepaald door frequentie MG 2. Maar je kunt MG 2 ook helemaal omlaag draaien zodat hij zo langzaam is dat je handmatig kunt veroorzaken dat de arpeggiator een andere VCO speelt bij elke noot die je op het klavier speelt – een gaaf effect!

Ben je altijd op zoek geweest naar de Korg dan is dit wellicht de beste optie!

De Bend en MG 1 mod wheels kunnen elk worden toegewezen aan de VCF, Pitch, VCO 1/Slave VCO bronnen. Combineer deze mod wheels met de Effects optie en je hebt een heleboel real-time uitvoeringscontrole voor een zeer expressief instrument.

De Effecten knop geeft geen toegang tot de typische reverb en delay geluidseffecten, maar wel tot hard sync en FM klankvormende parameters. Hiermee kun je met een druk op de knop de klank van je huidige instellingen veranderen, voor extra scherpte en rasp. Het is een van de kenmerken die van de MonoPoly een heerlijk expressieve lead synth maken.

Bekijk een leuke Youtube demo:

Introducing the MonoPoly (Part 1)

We concluderen

Waar veel mensen een tijd geleden hun twijfels hadden over de nieuwe generatie Behringer klonen, lijkt het er steeds meer op dat ze weten wat ze aan het doen zijn. Het is echt een mooie update van de bekende oude Korg Mono/Poly voor een fractie van de prijs. Een originele Mono/Poly in fatsoenlijke staat kost je zo een paar 1000 euro, er zal waarschijnlijk aan gewerkt moeten worden, en hij heeft geen MIDI. Ben je toch altijd op zoek geweest naar de Korg dan is dit wellicht de beste optie! 700 euro is nog steeds een flinke prijs maar je krijgt er een volwaardige Mono/Poly voor terug!

Bekijk de Behringer MonoPoly op Thomann.de:

De flexibiliteit van deze synth om alles te produceren, van soepele parafonische akkoorden tot ingewikkelde arpeggio's, diepe baspatches, prachtige geluidseffecten, of strakke leads, is verbazingwekkend. Er is een reden waarom de Mono/Poly een veel gezochte klassieke synth is. Ze zijn intussen echter flink verouderd, en Behringer was slim om deze synth te klonen en een paar hoognodige updates te geven. Thumbs up van ons!

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL