De beste DAW’s in 2021 en 2022 – Deel 2

door Franck

Vandaag gaan we verder kijken wat de beste DAW's (digital audio workstations oftewel muzieksoftware) van 2021 en 2022 zijn. Het is natuurlijk nog geen 2022 maar er zal op zich weinig veranderen in een maand.

In het eerste deel heb je kunnen lezen over Cubase, Reaper, Ableton Live, Studio One en Pro Tools. In dit stuk bekijken 5 andere bekende DAW namen: Cakewalk by Bandlab, Reaper, FL Studio, Logic Pro en GarageBand.

Edit – 8 december 2021: Reaper is zo populair dat ik het blijkbaar in beide pagina's heb verwerkt 😉

Bekijk hier deel 1 van de beste DAW's van 2021 <<

De beste DAW's van 2021 deel 2:

1: Cakewalk by Bandlab

Cakewalk Sonar was vroeger een “echte” DAW met een “behoorlijk” prijskaartje, maar toen Bandlab Cakewalk kocht, kozen ze voor een andere aanpak.
Cakewalk By Bandlab is een volledig functionele professionele DAW die je helemaal gratis mag gebruiken!

Het is alleen voor Windows maar Bandlab maar er is intussen wel een prototype beschikbaar als Mac download. Wanneer een volledige, goed werkende versie voor de Mac uit zal komen is nog onduidelijk.

Mocht je interesse hebben om het toch al te proberen op je Mac dan kun je aan het einde van dit stuk een downloadlink vinden.

Cakewalk by Bandlab DAW

Cakewalk by Bandlab

Voorlopig blijft het een app die voornamelijk voor Windows geschikt is, wat het ideaal maakt voor gebruikers die Windows laptops, hybriden en tablets met aanraakfunctionaliteit gebruiken.

Wat kan het allemaal?

Cakewalk by Bandlab komt voort uit SONAR Platinum, een softwarepakket van ooit $499! Software die ik zelf graag gebruikte en destijds ook flink voor betaald heb. Niet veel later stopten ze er mee! Gelukkig nam BandLab het over en hebben ze het niet alleen gratis gemaakt, ze blijven het steeds updaten met fantastische nieuwe opties!

Met Cakewalk kun je muziek componeren, opnemen, bewerken, mixen, masteren, en delen (je kunt direct publiceren naar YouTube, SoundCloud, Facebook, en andere sites).

Het kan soms druk en rommelig overkomen.

Het biedt een bekroonde gebruikersinterface, waarmee je een onbeperkt aantal sporen kunt maken (audio, MIDI, instrument, loop, en hulpsporen), en bevat een zeer goede audio engine, evenals VST3 support, Touch, en andere geavanceerde technologieën

Het heeft een conventionele lay-out die lijkt op die van analoge consoles.
Daardoor is de gebruikersinterface goed ontworpen, zij het een beetje oud.

Reverb, resonant filtering, dynamische compressie, EQ naar tape en console emulatie, peak limiting, en tube saturation behoren tot de bijgeleverde effecten. En deze effecten zijn echt heel goed!

Een leuke optie bij Cakewalk is de verschillende skins die je gratis kunt downloaden. Deze geven je DAW elke gewenst uiterlijk. Tevens kun je ze ook zelf maken.

Bekijk een video over Cakewalk by Bandlab:

5 Reasons Why I Still Use Cakewalk by BandLab in 2021

Het enige nadeel, als je het zo kunt noemen, is dat je om Cakewalk te downloaden eerst BandLab Assist moet installeren en een gratis gebruikersaccount moet aanmaken.
Het is een licht omslachtige procedure maar gezien het om gratis software gaat kunnen we daar eigenlijk niet om klagen.

Samengevat:

Ondanks de bekroonde interface vinden sommige mensen hem gewoon niet mooi. Het kan soms druk en rommelig overkomen. Het heeft een workflow die niet voor iedereen werkt.
Ik heb het zelf jaren graag gebruikt maar het voelt wellicht wat ouderwets aan voor de nieuwe generatie muzikanten en producers.
Toch kan ik alleen maar aanraden het zeker eens te proberen want het is echt een volwaardig pakket met alle opties en plugins die je nodig kunt hebben om muziek te maken.

Cakewalk By Bandlab is hier gratis te downloaden <<
Een prototype Mac versie is hier te downloaden <<

Lees ook op onze site:

2: Reaper

De ontwikkelaars van de WinAmp audiospeler en het Gnutella peer-to-peer netwerk creëerden ook REAPER (Rapid Environment for Audio Production, Engineering, and Recording).
Het is een flexibele, krachtige, en aanpasbare DAW zonder technische opofferingen.

REAPER wordt geleverd met een gratis proefversie voor 60 dagen, maar een licentie kost slechts $60 , waardoor het de beste DAW software prijs-kwaliteit verhouding heeft wat betreft niet-gratis DAW's.
In REAPER zijn er geen spoortypes – elk spoor dat je maakt kan alles doen wat je maar wilt (audio, midi, video, bussing), waardoor arrangeren een koud kunstje wordt.

Reaper DAW

Reaper

Of je nu net begint of al jaren met muzieksoftware werkt, REAPER is een uitstekende keuze.

Wat kan het allemaal?

Reaper blijft groeien als een bijna gratis volledig-featured multi-track audio en MIDI DAW, gebaseerd op feedback en aspiratie van de online community. De makers luisteren goed!

De kracht van Reaper is ongelooflijk, heeft een kleine installatie foot print en geen van de overvloed aan veelal onnodige optie die met traditionele DAWs geassocieerd worden.
Het is doelgericht, opgeruimd, en werkt met elk systeem, interface, of plugin formaat dat je je kunt voorstellen.
Het voelt soms ouderwets en achterhaald aan, maar met versie 6 hebben ze het nieuw leven ingeblazen en naar de top van de lijsten geduwd.

Het compacte formaat van de DAW is zowel een voordeel als een nadeel.

Naast de standaard muziekopnames kun je multimediapresentaties maken. Het gaat hier om muziekproductie met een zeer veelzijdig arrangement venster dat audio, MIDI, video en foto's kan mengen.
Het bevat een aantal geluidsbewerkings-plugins die zowel CPU als geheugen efficiënt zijn.
Via een lokaal netwerk kun je zelfs plugins aan andere machines uitbesteden.

Bekijk een video over Reaper:

Why I love Reaper with Glenn Fricker - Warren Huart: Produce Like A Pro

Alles aan de interface, van de kleur tot de afbeeldingen tot de layout, kan aangepast en bijgesteld worden om aan je specifieke behoeften te voldoen.

Niet iedereen denkt direct aan REAPER bij de keuze van een nieuwe DAW. Dat komt voornamelijk omdat het er niet heel modern en aantrekkelijk uitziet.
Het heeft echter een toegewijde gebruikersbasis, waardoor het een van de best ondersteunde DAW's is die er zijn voor een fractie van de kosten van andere soortgelijke software.

Samengevat:

Als je snel muziek wilt mixen of een professioneel geluid wilt produceren, is REAPER een prachtige DAW om te gebruiken.

REAPER je kopen voor slechtss $60 en neemt maar weinig geheugen in beslag.
De gebruikersinterface is beperkt, maar toch heeft het functies als opnemen, overdubben, en flexibel sporen maken.

Het compacte formaat van de DAW is zowel een voordeel als een nadeel.
Het neemt heel weinig van je computer in belasg, maar je kunt de vensters niet personaliseren, en je zult op een gegeven moment plugins van andere bedrijven willen downloaden.

Overigens stopt de 60 dagen proefversie niet met werken als je niet betaald. Het zal slechts een melding blijven geven bij het opstarten. Maar het is de 60 dollar absoluut waard!

De gratis proefversie van Reaper is hier te downloaden <<

3: FL Studio

FL Studio, in de volksmond FruityLoops genoemd (de oorspronkelijke naam van het programma toen het in 1998 verscheen), is uitgegroeid tot een formidabel softwarepakket!

Hoewel het nog steeds duidelijk meer gericht is op “in the box” elektronische muziekproductie dan op het opnemen van live artiesten die akoestische instrumenten bespelen, kun je het gebruiken om bijna elk soort audioproject op te nemen of te produceren.

En tegenwoordig kunnen Mac gebruikers ook meedoen.

FL Studio DAW

FL Studio DAW

Als je je FL Studio nog herinnert van de eerste jaren bereid je dan voor om versteld te staan van hoe ver het programma gevorderd is in 2021!

Wat kan het allemaal?

FL Studio is een fantastische DAW omdat het op een unieke manier werkt.
Het hele gevoel van de software is afgeleid van de eenvoudige structuur van een step-sequencer.
Het was decennia lang de favoriete muzieksoftware van underground elektronische artiesten en gebruikte step-sequencing lang voordat iemand dacht dat het in de mode was.

Hoewel Versie 20 weinig gelijkenis vertoont met eerdere versies, behoudt het veel van wat het in voorgaande jaren zo geweldig maakte.

Lees ook op onze site:

Het heeft een werkelijk prachtig uiterlijk, met mooie kleuren op onverwachte plaatsen, dynamische schermen, en de fantastische plugin tool die een heleboel miniaturen toont om je te helpen bij het kiezen van het juiste effect of instrument.
En het zit boordevol van beide!

Van rauwe synths tot sprankelende pads, echte instrumenten, drum machines, en samplers, er zijn meer instrumenten te vinden dan in welke andere DAW dan ook.
Vooral als je dance muziek en hip hop maakt zul je helemaal uit je dak kunnen gaan.

Bekijk een video over FL Studio:

How to Make Trap Beats • FL STUDIO Beginner • Rhythm

FL Studio heeft de laatste jaren zijn audio producerende kant omarmd en uitgebreid.
Met nieuwe routing en combinatiemogelijkheden wordt de virtuele mengtafel steeds beter.
De spoorweergave heeft geen limiet en geheel aanpasbaar.
Je hebt de mogelijkheid om audio te behandelen als lineair, clips, loops, of one-shot samples.
Het programma mist de strakke constructie van andere DAWs, en biedt je liever de vrijheid om je audio en MIDI te rangschikken en te behandelen zoals je zelf wilt.

Lees onze uitgebreide FL Studio review:

FL Studio heeft misschien niet alle high-end audioproductie tools van bijvoorbeeld Cubase of Studio One, maar het straalt originaliteit uit en bevordert experimenteren.

Samengevat:

FL Studio is een geliefd programma dat zowel door veteranen uit de industrie als door nieuwkomers wordt gebruikt.
Het is robuust en betrouwbaar, en het heeft in de electronische scene reputatie opgebouwd als de beste DAW om snel en intuïtief ideeën samen te stellen.
Dit alleen al geeft FL een groot voordeel in een wereld waar ingewikkelde interfaces gebruikelijk zijn.

De bijgeleverde plugins variëren van bekwaam tot uitstekend, maar als je alle instrumenten en effecten wilt hebben, moet je veel geld betalen voor de uitgebreidere edities.
Gratis levenslange updates maken dat echter wel aantrekkelijk!

De basiseditie van FL Studio is te koop voor €99.

Je kunt alle versies als digitale download vinden bij o.a. Thomann.de:

4: Logic Pro X

Logic Pro is uitsluitend toegankelijk op Mac. Als je van de Apple apparaten bent is geen enkele andere DAW te vergelijken met Logic in termen van kwaliteit en prijs.
MIDI en audiowerk zijn eenvoudig uit te voeren, en de ingebouwde plugins zijn talrijk en uitstekend. Veel beroemde producers zijn heel ver gekomen met alleen standaard Logic plugins!

Recente revisies bevatten een meer loop-gebaseerde werkstroom, gericht op hip-hop en elektronische musici, en een grotere nadruk op live optreden, waar Ableton in het verleden bekend om stond.

Logic Pro DAW

Logic Pro

Het is een eenvoudige overstap van GarageBand (zie de volgende review), en er is maar één Logic editie die alles omvat, dus je hoeft geen tijd te verspillen aan het vergelijken van functies en kosten.

Wat kan het allemaal?

Met deze fantastische DAW kun je makkelijk je composities vastleggen en opnemen. Of je nu een live band hebt of een solo wat wilt creëren, alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je creativiteit te vergroten zijn allemaal inbegrepen in Logic.

Lees ook op onze site:

Als je al een GarageBand gebruiker bent, zou de overstap naar Logic een makkie moeten zijn, want het is door hetzelfde bedrijf (Apple) zo intuïtief en gebruiksvriendelijk mogelijk ontworpen.

Logic Pro X is geweldig voor zowel audio als MIDI creatie, zeer intuïtief, en gemakkelijk om ideeën voor liedjes en compositie uit te zetten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Protools, dat veel lastiger is met het verwerken met MIDI instrumenten.

Bekijk een video over Logic Pro:

Logic Pro 10.7 - Everything Else You Need to Know!

Een uitstekende eigenschap van Logic Pro is dat je niet hoeft niet te kiezen tussen verschillende edities of pakketten. Logic is een kosteneffectief pakket met een grote verzameling effecten, klankbibliotheken, instrumenten en je hoeft maar 1 keer te betalen!

Als je alleen op een Mac werkt, een ervaren gebruiker bent, of een newbie die snel en intuïtief aan de slag wil, of als je meer functies voor mixen en masteren nodig hebt dan met GarageBand, dan is Apple Logic Pro X de juiste keuze!

Samengevat:

Logic is een typische DAW in de zin dat het gebaseerd is op het multi-track opnamestudio paradigma, maar het is in de loop van de tijd gegroeid en blijft met elke nieuwe release vernieuwen.
Het is een DAW dat lineaire opnamen kan maken, op patronen gebaseerde beats kan maken, uitgebreide geluidsaanpassingen kan doen, en als hulpmiddel voor live optredens kan fungeren, en het doet al deze dingen uitstekend!

Je hebt de mogelijkheid om zo professioneel te zijn als je wilt tegen een prijs die voor vrijwel iedereen betaalbaar is.
Het is moeilijk om Logic Pro niet aan te raden als je volledig op een Mac werkt!

Logic Pro kost 199 dollar op de Mac Store.

Een 90 dagen gratis proefversie is hier te downloaden <<

5: GarageBand

Apple's gratis DAW heeft meer gedaan voor het toegankelijk maken van muziekproductie dan bijna elk ander softwarepakket.

Omdat het een gratis programma is dat bij alle versies van Mac OSX wordt geleverd, zul je misschien schrikken als je hoort welke hits ermee zijn opgenomen.

GarageBand DAW

GarageBand DAW

GarageBand is een rechttoe rechtaan maar krachtig pakket om met muziekproductie te beginnen.
Je hebt het waarschijnlijk al als je dit op een Mac leest. Dus je kunt gelijk aan de slag!

Wat kan het allemaal?

De functie die waarschijnlijk de meeste consumenten het meest bevalt aan GarageBand is hoe eenvoudig het is om ermee te beginnen.
Je hebt geen high-end audio-interface of studiomonitors nodig om aan de slag te gaan.
Je hebt zelfs geen muziekinstrumenten nodig.

Je kunt het programma letterlijk opstarten en in een paar uur een hele song hebben uitgezet zonder ook maar een instrument op te pakken, dankzij virtuele instrumenten. Van keyboards tot gitaren tot drumkits, alles is er te vinden!

Wie een compleet mixresultaat probeert te creëren zal dit als lastig ervaren.

Er zijn een heleboel met iOS compatibele apparaten van derden waarmee je instrumenten zoals gitaar direct op je iPhone kunt opnemen, of je microfoon en interface op je MacBook kunt aansluiten om zo makkelijk zang te produceren.
Voor een professioneel klinkende track voeg je wat bijgeleverde effecten toe zoals EQ, compressie en galm.

De in-app tips van GarageBand zijn geschreven in duidelijke taal en erg hulpzaam als je net begint.

GarageBand is een goede DAW, maar het is gratis, wat betekent dat je bepaalde beperkingen zult ondervinden.

Bekijk een video over GarageBand:

Professional producer tries GARAGEBAND

GarageBand heeft bijvoorbeeld niet de beste mengmogelijkheden in vergelijking met andere DAWs.

Ook is er geenapart mengvenster waarin je niveau en pan kunt instellen, plugins kunt beheren, en auxiliary/bus tracks kunt routen. Dit is echter begrijpelijk omdat het eerder voor muzikanten dan voor geluidsprofessionals ontworpen is.

Wie een compleet mixresultaat probeert te creëren zal dit als lastig ervaren.

Samengevat:

Hoewel het gebruik van GarageBand aanvankelijk beperkt was, heeft het zich na verloop van tijd en een aantal updates echter wel ontwikkeld tot een goed bruikbaar product.

GarageBand is ideaal voor mensen die net in de muziekindustrie beginnen, want het vereist weinig kennis van de theorie om loops te slepen en neer te zetten tot je je eerste liedje gemaakt hebt.

De meest interessante eigenschap is dat GarageBand kan worden afgestemd op het vaardigheidsniveau van de gebruiker. En gezien het gratis bij je Apple computer zit is het leuk om er even mee aan de slag te gaan. Wil je het echter serieuzer aanpakken dan is de overstap naar Logic Pro een vanzelfsprekende keuze.

Garageband is hier gratis voor te downloaden voor de Mac en iOS <<

Deel 3?

We hebben tot nu slechts een selectie gemaakt van de meest gebruikte muzieksoftware. Er is nog zoveel meer en er blijven steeds nieuwe programma's uitkomen.
Dat je over sommige software niets hoort hoeft natuurlijk niet te betekenen dat er iets mis mee is. Het is vaak te maken met een marketingbudget of dat het programma zich beperkt tot bepaalde functies en geen algemeen pakket is.

Wellicht is het een leuk idee om voor deel 3 eens te kijken naar de wat onbekendere DAW's! Coming soon…

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL