FL Studio in 2022 – De juiste DAW?

door Franck

Als je op zoekt bent naar een nieuwe DAW (digital audio workstation) en het je allemaal niet veel zegt kan het lastig zijn de juiste keuze te maken. één? van de grootste uitdagingen is het begrijpen van nieuw jargon en weten voor wat voor workflow een specifieke DAW geschikt is.

Daartoe behoren termen als reverb, compression, parametric EQ, side-chaining, en vele andere. Dit soort informatie kan overweldigend zijn voor wie nieuw is in het gebruik van een DAW. Maar het gebruik van FL Studio, dat vroeger bekend stond als Fruity Loops, kan helpen die overgang soepeler te laten verlopen.

Over het geheel genomen is FL Studio een degelijk programma, maar is het ook de DAW die je in 2022 nodig hebt? Laten we de mogelijkheden en functionaliteit die deze software biedt eens nader bekijken.

Functies

FL Studio heeft veel mogelijkheden, wat betekent dat je waar krijgt voor je geld. Hier zijn een paar van de functies die je kunt verwachten als je FL Studio gebruikt.

Interface en gebruik

Ongetwijfeld de belangrijkste eigenschap van FL Studio is het ontwerp en de gebruikersinterface van het platform, waarbij je een functie gebruikt die step sequencer heet. Dit is een van de meest gebruikte tools in de FL Studio DAW. Het dient als een beat-grid voor gebruikers.

Met deze functie kunnen gebruikers een sample of geluid gebruiken en het op het raster plaatsen. Het wordt dan getriggerd als de gebruiker wil dat het deel uitmaakt van de sequence. Gebruikers kunnen de lengte van het raster kiezen. Het kan overal tussen 2 en 64 stappen zijn. Als dat gedaan is wordt op de sample dubbel geklikt, wat de attack, decay, sustain, and release (ASDR) functie opent.

De interface van FL Studio is visueel aantrekkelijk en intuïtief

Op dit punt heeft de gebruiker toegang tot een groot aantal functies, waaronder pitch shift, time-stretching, en reversing. Deze en andere interessante effecten zijn allemaal toegankelijk via de step sequencer.

Fruity Loops Studio

FL Studio

De interface van FL Studio is visueel aantrekkelijk en intuïtief. De software concentreert zich op de interactie met eigen plugins, wat een van FL Studio's sterke punten is. Dit komt vooral omdat er binnen het platform veel native plugins beschikbaar zijn. Je kunt volledige tracks maken zonder externe plugins te hoeven kopen.

Bovendien, omdat FL Studio de neiging heeft sterk visueel te zijn, moeten gebruikers zowel hun ogen als hun oren samen gebruiken. Het resultaat is dat als je de reden van een afwijkend geluid niet kunt achterhalen, je misschien ontdekt dat de oplossing een visuele aanpassing is en niet een auditieve.

Geluidsbibliotheken en plugins

Een andere geweldige eigenschap die FL Studio biedt is de volledige bibliotheek van synths. Voorbeelden hiervan zijn Sakura, Harmless, Sawer, Toxic Biohazard, PoiZone, en Harmor. Deze synths zijn allemaal beschikbaar via de FL studio software, waarvan velen beweren dat ze tot de beste op de markt behoren.

Met deze synths van productiekwaliteit kunnen gebruikers verbazingwekkende meeslepende en rijke klanken maken, die ze van de grond af opbouwen. Een van de meer robuuste synths is bijvoorbeeld een bundel die Sytrus heet. Deze hybride synthesizer kan frequentiemodulatie, subtractieve synthese, en ringmodulatie aan.

Sytrus biedt ook diverse onafhankelijke filters, een reeks voorinstellingen, diepte-charge voorinstellingen, 13 filtertypes, samen met nog vele andere mogelijkheden. De uitgebreide reeks hoogwaardige plugins die je in de FL Studio software vindt zijn voor gebruikers beschikbaar ofwel binnen het programma zelf, ofwel door ze in een andere DAW te kopen en ze in FL Studio te installeren.

Leercurve

Als je FL Studio voor de eerste keer opstart, ontdek je misschien dat het een beetje intimiderend en overweldigend is. Dat is compleet normaal, dus maak je geen zorgen. Alle functies die je nodig hebt zitten recht voor je neus en zijn op een duidelijke manier gerangschikt. Bovendien wordt de betaalde versie geleverd met een voorbeeld track die je kunt bestuderen om te zien hoe alle effecten zijn toegepast.

FL Studio biedt gebruikers een zeer gemakkelijk te gebruiken en aanpasbare workflow

Verder is het heel gemakkelijk om instrumenten op te nemen met de FL Studio DAW. Natuurlijk moet je wel een basiskennis hebben van hoe audio interfaces werken. Het is echter heel gemakkelijk om kanalen in te stellen waarmee je rechtstreeks in de software kunt opnemen via een mixer venster.

Op zoek naar een goede en goedkope audio interface? Lees onze UMC1820 review!

Aanpasbare Werkwijze

FL Studio biedt gebruikers een zeer gemakkelijk te gebruiken en aanpasbare workflow. Dit wordt bereikt door functies als ‘copy to next pattern' die er zijn om gebruikers in staat te stellen snel een maatverloop op te zetten. Deze functie, samen met het afspeellijst venster, zijn beide integrale onderdelen van de FL Studio software.

Gebruikers kunnen letterlijk elke sample of geluid dat ze willen direct in de afspeellijst slepen en het overal langs de tijdlijn van de step sequencer plaatsen. Bovendien zijn de tools die bovenaan het afspeellijst venster staan vermeld beschikbaar om direct met de audio sequence te gebruiken. Dit omvat tools als slice waarmee je samples, geluiden, of patronen waaraan je werkt kunt versnijden.

FL STUDIO 20.8 | What's New?

De tools bovenaan de interface zijn ook gemakkelijk te gebruiken omdat ze zich gedragen zoals je ze vindt in veel andere software, zoals die je gebruikt om beelden te bewerken. Het ontwerp is intuïtief en het is duidelijk dat FL Studio zijn DAW ontworpen heeft met de eindgebruiker in gedachten.

Een laatste vermeldenswaardig punt is het feit dat FL Studio een toepassing voor iOS devices biedt. Met deze app kun je je bestanden verplaatsen tussen je computer en je iPhone of iPad. Daardoor kun je werken waar je ook bent. Erg handing wat mij betreft!

Interesse in FL Studio?
De software is o.a te koop bij Thomann voor 178 euro! Klik hier om de pagina te bekijken.

Is FL Studio een goede koop?

FL Studio heeft een vriendelijke gebruikersinterface die vrij gemakkelijk te gebruiken is voor zowel beginners als meer gevorderden. Het zit boordevol geweldige functies en plugins die ontworpen zijn voor een zeer goede gebruikerservaring.

FL studio is voornamelijk gemaakt voor mensen die met beats en electronische instrumenten werken. Maar uiteraard kun je er ook gewoon een gitaar mee opnemen.

Zijn beats en keyboards niet zo je ding dan kun je beter voor een andere DAW gaan, zoals het gratis Cakewalk by Bandlab.
Klik hier om deze te bekijken (link opent in een nieuwe pagina)

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL