Hoe plaats je het beste je studio monitoren?

door Franck

De plaatsing van je speakers speelt een grote rol om het meeste uit je thuisstudio te halen. Waar je je monitoren plaatst heeft een grote invloed op zowel de low-end als de frequentierespons, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte waarin je werkt.

In dit artikel leren we de beste praktijken die je zullen helpen het optimale geluid uit je speakers en andere componenten in je studio te halen. Het heeft weinig zin om de beste, duurste speakers te kopen als je de basisregels van het plaatsen niet goed snapt. Hier zijn een paar snelle tips om je te helpen het beste uit je studio monitoren te halen:

De juiste apparatuur is niet alles

Veel mensen die professioneel met geluid werken zullen je vertellen dat de juiste plaatsing van je speaker belangrijker is het type en de kwaliteit van de apparatuur. Je zult rekening moeten houden met de plaatsing voordat je een akoestische behandeling voor je kamer uitzoekt. Zelfs als je de nieuwste software en het juiste recording tools hebt, kunnen je liedjes nog steeds amateuristisch aanvoelen als de luidsprekers niet in een juiste positie staan.

Bovendien kan een verkeerde plaatsing van de luidsprekers leiden tot klankonregelmatigheid in het frequentiebereik, waardoor sommige delen luider of zelfs stiller klinken dan ze zijn.

De inrichting van je kamer

De juiste hoogte voor je speaker

De juiste hoogte bepalen

Het volgende aspect waar je rekening mee wilt houden is de vorm of het ontwerp van je kamer. Als de kamer rechthoekig is, moeten de luidsprekers naar de lengte van de kamer gericht zijn. De geluidsgolven kunnen zo ver naar achter voordat ze reflecteren op de muur. Als je een grote ruimte hebt om mee te werken, houd de luidsprekers dan zoveel mogelijk weg van de muren.

Als je kamer kleiner is, probeer dan alsnog zoveel mogelijk ruimte tussen je speakers en de verschillende muren te laten om de basweergave te verbeteren. Zorg er verder voor dat er geen voorwerpen tussen je speakers en je luisterplek staan om zoveel mogelijk geluidsreflecties te helpen minimaliseren.

Goede kamerakoestiek is gelijk aan goed geluid

Er is geen twijfel over dat er een verband bestaat tussen een goede kamerakoestiek en een goed geluid uit je studioluidsprekers. Als je het niet goed doet met de kamerakoestiek, dan is het bijna onmogelijk om het gewenste geluid te krijgen, zelfs als je de beste luidsprekers hebt. Als het goed gedaan wordt, helpt een akoestische behandeling je luidsprekers gerichter te klinken.

Lees ook op onze site:

Als je voornaamste probleem bijvoorbeeld reflecterende muren zijn, kun je diverse geluidsabsorberende panelen gebruiken die overal in de kamer geplaatst worden om de reflecties te helpen verminderen. Dit helpt ook om problemen als flutter echo's te verminderen, waardoor je geluid strakker klinkt. De beste manier om dit te doen is echter om een deskundige een kameranalyse te laten maken en vanuit daar een aanbeveling te krijgen. Mocht dit niet in je budget passen dan is het altijd de moeite waard om iets van geluidsabsorbtie te plaatsen als je alleen kale muren hebt. Alles wat de reflecties stopt of breekt is beter dan een kale muur. Denk aan een stoel, een flinke plant of boeken.

Bepaal je luisterpositie

Het kiezen van je luister- of mixpositie is even belangrijk voor het plaatsen van je speakers. Idealiter staat de luisterpositie tegenover de korte muur in plaats van tegenover de lange muur. Deze opstelling levert een vlakkere basweergave op terwijl je de afstand tussen je oren en de achterwanden kunt maximaliseren. In de meeste opstellingen moet de achterwand op minstens 3 meter van je oren staan voor een optimale geluidsweergave. Alles minder of meer dan dit vereist vaak een akoestische behandeling om alles nauwkeurig af te stellen.

Bovendien mag de luisterplek niet halverwege je kamer liggen, in de lengterichting. De 38% richtlijn van Wes Lachot suggereert dat de ideale luisterpositie op het 38% punt van de lengte van je kamer moet liggen. Hoe dichter bij de voorwand, hoe beter. Dit komt omdat lage tonen slechter zijn bij de achterwanden door de weerkaatsingen die achter in je kamer gebeuren. Als je je monitoren niet op het 38% punt kunt plaatsen, kun je experimenteren met andere posities tot je de ideale plek vindt.

Bepaal de aanbevolen hoek

Voor de beste en nauwkeurige stereoweergave moeten de luisterplek en de luidsprekers zo geplaatst worden dat ze een gelijkzijdige driehoek vormen. De luidsprekers moeten naar binnen gericht zijn, en de afstand tussen de speakers en je luisterplek moet gelijk zijn.

Studio monitoren positie

Bepaal de luisterpositie en hoek

Bijvoorbeeld, als je monitoren 2 meter van elkaar staan, dan moet je luisterpositie op gelijke afstand staan van zowel de rechter als de linker luidspreker. Staan de luidsprekers daarentegen 2 meter uit elkaar en is je luisterpositie een stuk minder dan 2 meter van de speakers verwijderd, dan zul je een manier moeten vinden om de afstand tussen de luidsprekers te verkleinen.

Als je opstelling surround speakers heeft, moeten de middenkanaal speakersrecht voor je geplaatst worden, en de surround speakers op 110 tot 120 graden (in 5.1 opstellingen) van je luisterplek. Elke luidspreker moet echter op dezelfde afstand van je luisterplek worden geplaatst.

Pas de hoek van de speakers aan als dat nodig is

Een andere belangrijke tip bij het plaatsen is om de luidsprekers zo naar binnen te richten dat ze op de luisteraar gericht zijn. Je kunt de hoek geleidelijk vergroten en verkleinen tot je die sweet spot bereikt. Maar terwijl het naar binnen richten van de luidsprekers de sweet spot mooier geluid geeft, wordt de rest van de kamer er iets minder door. Als je dus over een groter luisterbereik een top geluid wilt, dan moet je ze dus weer iets minder naar binnen richten en de optimale hoek vinden.

Lees ook op onze site:

De hoogte is even belangrijk

De vuistregel is dat de tweeters op oorhoogte moeten staan en niet midden tussen het plafond en de vloer. Dus als je de beste plaats voor je monitoren hebt bepaald, moet je rekening houden met de hoogte. Om de optimale luisterhoogte te bereiken, raden we aan de speakers op speakerstatieven te zetten. Speakerstatieven zijn belangrijk bij het monteren van de luidsprekers, en ze bieden een reeks voordelen. Zoals geen trillingen op je bureau en makkelijker de positie en hoogte te bepalen.

Idealiter wil je je speakers niet dicht bij oppervlaktes hebben, omdat die oppervlaktes (muren, vloer) reflecties veroorzaken die het klankbeeld vervormen. Luidsprekerstandaards helpen de trillingen van de luidsprekerkast te verminderen voor een betere geluidsweergave, en daarom is het aan te bevelen je luidsprekers van vaste oppervlaktes te halen. Luidsprekers die op andere plekken staan, zoals bureaus of vloeren, kunnen door trillingen wat gekleurd klinken. Mocht geen andere keuze hebben dan op je bureau dan is het verstandig foam pads onder de speakers te plaatsen. Of, heel low budget, wat opgevouwen doeken.

PROPER Studio Monitor Placement 101 | ADAM Audio

Er is een ruime keuze aan luidsprekerstatieven, en ze zijn er in alle maten en vormen. Het populairst zijn die met hoogteverstelling, waarmee je de geluidsprojectie kunt aanpassen. Zoals eerder gezegd moeten tweeters op oorhoogte gehouden worden, en door de hoogte te kunnen instellen kun je dit bereiken. Je moet ervoor zorgen dat de standaards sterk genoeg zijn om het gewicht van je speakers aan te kunnen zodat de bewegingen die de luidsprekers veroorzaken tot een minimum beperkt blijven.

Conclusie

Het plaatsen van studioluidsprekers is een proces, dus je moet bereid zijn een behoorlijke hoeveelheid tijd en eventueel extra geld te investeren om het goed te doen. Het proces gaat gepaard met vallen en opstaan en soms compromissen. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om elke afzonderlijke stap uit te voeren. Basisregels zoals luidsprekers uit de buurt van muren en hoeken houden zijn echter eenvoudig en gemakkelijk uit te voeren en ze zullen een heel eind helpen om je geluid beter te maken. In sommige gevallen zul je je luidsprekeropstelling moeten heroverwegen en ook extra componenten moeten aanschaffen om je opstelling te helpen.

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL