Tremolo vs Vibrato: wat is het verschil?

Tremolo en vibrato zijn twee termen die voortdurend verward worden, en omdat deze effecten niet meer algemeen gebruikt worden, hebben veel gitaristen er niet veel ervaring mee. Als je je ooit afgevraagd hebt wat het verschil is tussen tremolo en vibrato, dan ben je hier aan het juiste adres!

Vibrato en Tremolo pedalen

Als je op de gitaar begint zonder al ervaring in (klassieke) muziek te hebben, kunnen verouderde muziektermen als vibrato en tremolo een wellicht beetje moeilijk te onderscheiden. Het helpt ook niet als grote fabrikanten de boel vertroebelen door één van deze termen, of beide, verkeerd te gebruiken.

Vibrato

Vibrato is een consequente modulatie in toonhoogte, zodat de toonhoogte “wiebelt”. Het wordt niet zo vaak als effect gebruikt, maar het is wel een heel gebruikelijke techniek. Het wordt in elk genre gebruikt, van metal tot klassiek.

Een goed voorbeeld van vibrato als techniek zie je in de video hieronder:

THE ONLY VIBRATO LESSON YOU'LL EVER NEED

Vibratopedalen bootsen dit effect na, maar geven meer flexibiliteit in hoe je het uitvoert.

Hier is een demo van een vibratopedaal om je te laten zien hoe het als effect klinkt:

TC Electronic Shaker Vibrato

Tremelo

Tremolo is ook een modulatie, maar het is een modulatie van volume in plaats van toonhoogte. In de praktijk klinken tremolo als techniek en tremolopedalen echter een beetje anders. De bekendste voorbeelden van tremolo als effect zijn te vinden op de intro van Green Day’s Boulevard of Broken Dreams en Pink Floyd’s Money. Tremolo wordt ook veel gebruikt in surfmuziek.

Lees ook op onze site:

Verwarrend

Iets dat het water vertroebelt bij het praten over deze effecten is dat tremolo’s, of zoals ze vaak genoemd worden whammy bars, eigenlijk een vibrato-effect teweegbrengen omdat ze de toonhoogte moduleren. Vibrato is altijd een modulatie van toonhoogte, terwijl tremolo altijd een modulatie van volume is.

Bekijk een tremelo voorbeeld:

BOSS TR-2 Tremolo Pedal Review by Sweetwater

Vibrato vs. Chorus

Als je modulatiepedalen bekijkt (tremolo, vibrato, en chorus vallen allemaal onder deze indeling), zul je veel raakvlakken horen tussen vibrato en chorus. De reden hiervoor is dat de twee effecten erg op elkaar lijken.

Chorus werkt door een tweede kopie van je signaal te maken, het te ontstemmen en het dan naast je oorspronkelijke signaal te spelen, waardoor een “wiebel” in toonhoogte ontstaat. Vibrato creëert ook deze wiebel, maar alleen op je oorspronkelijke signaal.

Bekijk hier een chorus demonstratie:

Classic Chorus Pedal Guitar Sounds - GuitarInstructor

Conclusie

Door de verkeerde informatie die vibrato en tremolo omringt, kan het kennen van het verschil tussen deze twee effecten een beetje verwarrend worden. Hopelijk heeft dit artikel je alle informatie gegeven die je nodig hebt om de twee van elkaar te onderscheiden.

De TC Electronic Shaker is een van de best verkopende vibrato pedalen:

 

Andere interessante artikelen

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Onze Socials

206FansLike
324VolgersVolg
204VolgersVolg
- Advertentie-Neural DSP Quad Cortex kopen
Bekijk de Neural DSP Quad Cortex op Thomann!

Ook interessant

Hotone brengt de vernieuwde Ampero II Stomp uit

De multi-effectprocessor belooft authentieke klanken dankzij de vernieuwde modelleringstechnologie, en bevat 87 versterkermodellen, 68 cabs en meer dan 100 "legendarische" pedaalmodellen Een aanpasbare dual-effect chain...

9 EQ tips voor je opnames

Tijd voor wat EQ tips! Voordat we boze mails krijgen: Dit zijn slechts algemene tips, en zoals altijd "There is no right or wrong in...

21 opnamestudio tips

Label al je kabels Als je met veel kabels werkt kan het snel chaotisch worden. Een simpele oplossing hiervoor is gekleurd tape. Plak simpelweg aan...
- advertentie -spot_img

Recente posts

ajax-loader
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Nederlands