Tremolo vs Vibrato: wat is het verschil?

Tremolo en vibrato zijn twee termen die voortdurend verward worden, en omdat deze effecten niet meer algemeen gebruikt worden, hebben veel gitaristen er niet veel ervaring mee. Als je je ooit afgevraagd hebt wat het verschil is tussen tremolo en vibrato, dan ben je hier aan het juiste adres!

Vibrato en Tremolo pedalen

Als je op de gitaar begint zonder al ervaring in (klassieke) muziek te hebben, kunnen verouderde muziektermen als vibrato en tremolo een wellicht beetje moeilijk te onderscheiden. Het helpt ook niet als grote fabrikanten de boel vertroebelen door één van deze termen, of beide, verkeerd te gebruiken.

Vibrato

Vibrato is een consequente modulatie in toonhoogte, zodat de toonhoogte “wiebelt”. Het wordt niet zo vaak als effect gebruikt, maar het is wel een heel gebruikelijke techniek. Het wordt in elk genre gebruikt, van metal tot klassiek.

Een goed voorbeeld van vibrato als techniek zie je in de video hieronder:

THE ONLY VIBRATO LESSON YOU'LL EVER NEED

Vibratopedalen bootsen dit effect na, maar geven meer flexibiliteit in hoe je het uitvoert.

Hier is een demo van een vibratopedaal om je te laten zien hoe het als effect klinkt:

TC Electronic Shaker Vibrato

Tremelo

Tremolo is ook een modulatie, maar het is een modulatie van volume in plaats van toonhoogte. In de praktijk klinken tremolo als techniek en tremolopedalen echter een beetje anders. De bekendste voorbeelden van tremolo als effect zijn te vinden op de intro van Green Day’s Boulevard of Broken Dreams en Pink Floyd’s Money. Tremolo wordt ook veel gebruikt in surfmuziek.

Lees ook op onze site:

Verwarrend

Iets dat het water vertroebelt bij het praten over deze effecten is dat tremolo’s, of zoals ze vaak genoemd worden whammy bars, eigenlijk een vibrato-effect teweegbrengen omdat ze de toonhoogte moduleren. Vibrato is altijd een modulatie van toonhoogte, terwijl tremolo altijd een modulatie van volume is.

Bekijk een tremelo voorbeeld:

BOSS TR-2 Tremolo Pedal Review by Sweetwater

Vibrato vs. Chorus

Als je modulatiepedalen bekijkt (tremolo, vibrato, en chorus vallen allemaal onder deze indeling), zul je veel raakvlakken horen tussen vibrato en chorus. De reden hiervoor is dat de twee effecten erg op elkaar lijken.

Chorus werkt door een tweede kopie van je signaal te maken, het te ontstemmen en het dan naast je oorspronkelijke signaal te spelen, waardoor een “wiebel” in toonhoogte ontstaat. Vibrato creëert ook deze wiebel, maar alleen op je oorspronkelijke signaal.

Bekijk hier een chorus demonstratie:

Classic Chorus Pedal Guitar Sounds - GuitarInstructor

Conclusie

Door de verkeerde informatie die vibrato en tremolo omringt, kan het kennen van het verschil tussen deze twee effecten een beetje verwarrend worden. Hopelijk heeft dit artikel je alle informatie gegeven die je nodig hebt om de twee van elkaar te onderscheiden.

De TC Electronic Shaker is een van de best verkopende vibrato pedalen:

 

Andere interessante artikelen

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Onze Socials

206FansLike
324FollowersFollow
204FollowersFollow
- Advertentie-Neural DSP Quad Cortex kopen
Bekijk de Neural DSP Quad Cortex op Thomann!

Ook interessant

Welke electrische gitaarsnaren heb ik nodig?

Alles wat je moet weten over de verschillende type snaren voor een electrische gitaar. Het mag duidelijk zijn dat snaren de toon en bespeelbaarheid van...

Ohms, load, impedance, waar gaat dit allemaal over?

Iedere gitarist die voor een buizenversterker heeft gestaan en zich afvroeg op welke luidsprekeruitgang hij zijn cabinet het beste kon aansluiten, is onvermijdelijk oog...

Behringer blaast het Octave Divider Pedal nieuw leven in

Behringer Octave Divider PedalBehringer heeft de laatste paar jaar golven gemaakt door vintage synths en drummachines opnieuw uit te brengen. Nu hebben ze een...
- advertentie -spot_img

Recente posts

ajax-loader
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x