Wat is het verschil tussen pre-amp en power amp distortion

Voorversterker en eindversterker

Voorversterker (preamp) vervorming (distortion) treedt op als het voorversterkergedeelte van een gitaarversterker vervormd of overbelast is, en eindversterker (power amp) vervorming treedt op als het eindversterkergedeelte vervormd of overbelast is.

Als je een versterker met mastervolume hebt, krijg je hoogstwaarschijnlijk preamp vervorming als je de gain op je versterker hoger zet terwijl je het mastervolume laag houdt.
Voorversterker vervorming heeft een grotere versterking dan eindversterker vervorming, is meer gecomprimeerd en vloeiender, en heeft een langere sustain bij lagere volumes.

Voorversterkercircuits herbergen de EQ instellingen van de versterker, dus versterkers met voorversterker distortion hebben meestal veel mogelijkheden om de versterking vorm te geven.

Power amp buizen
Power amp buizen

Je hoort power-amp vervorming als je je voorversterker clean houdt maar het mastervolume van je versterker opvoert tot het vervormt.
Of als je versterker geen mastervolumeregelaar heeft dan een andere uitgangsvolume die je opvoert tot de amp begint te vervormen.

Power amp vervorming wordt over het algemeen voller, dynamischer, punchier, en minder gecomprimeerd gevonden dan andere preamp vervorming.
Afhankelijk van het wattage van je versterker kan het opwekken van power amp distortion oorverdovende volume-instellingen noodzakelijk maken.
Bovendien bevatten eindversterkers zelden veel mogelijkheden voor toonvorming, zodat de EQ mogelijkheden beperkt zijn.

Lees hier hoe je een attenuator kun gebruiken om distortion bij lage volumes te krijgen:

Vintage versterkers

Vintage versterkers klinken het best wanneer ze in eindversterker-vervorming worden gestuurd.
Afhankelijk van de versterker kan de voorversterker misschien helemaal niet vervormen.

Moderne versterkers met een hogere gain zijn ontworpen om het grootste deel van de klankvorming in de voorversterker te realiseren en relatief cleane eindversterking te gebruiken. Maar je kunt de versterker vaak ook zo afstellen dat je pure eindversterker vervorming krijgt of een mix van voorversterker en eindversterker vervorming.

Bekijk een interessante video met geluidsvoorbeelden:

Power Amp vs Preamp Distortion in a Valve / Tube Amp - Info & Demo (Marshall Origin, 5150lbx, VC15)

Tip:

Wil je vooral met eindversterker vervorming gitaar spelen, dan is je beste kans een buizenversterker met een lager vermogen aan te schaffen, want de eindbuizen zullen bij een lager niveau warm worden en zo hun “kleur” sneller aan de klank geven!

Andere interessante artikelen

Abonneer
Laat het weten als er
0 Comments
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Onze Socials

206FansLike
324VolgersVolg
204VolgersVolg
- Advertentie-Neural DSP Quad Cortex kopen
Bekijk de Neural DSP Quad Cortex op Thomann!

Ook interessant

9 EQ tips voor je opnames

Tijd voor wat EQ tips! Voordat we boze mails krijgen: Dit zijn slechts algemene tips, en zoals altijd "There is no right or wrong in...

8 tools die je nodig hebt als je je eerste thuisstudio begint

2021 is echt het jaar van de home studio gebleken. Praktisch alles wat je nodig hebt als beginnende of gevorderde muzikant is eenvouding te...

Wat is een audio interface en hoe gebruik je het

Als je wilt weten wat een audio interface is, dan bedoel je waarschijnlijk hoe je een stem, gitaar, keyboard, of iets anders dat geluid...
- advertentie -spot_img

Recente posts

ajax-loader
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
Nederlands