Wat is het verschil tussen pre-amp en power amp distortion

Voorversterker en eindversterker

Voorversterker (preamp) vervorming (distortion) treedt op als het voorversterkergedeelte van een gitaarversterker vervormd of overbelast is, en eindversterker (power amp) vervorming treedt op als het eindversterkergedeelte vervormd of overbelast is.

Als je een versterker met mastervolume hebt, krijg je hoogstwaarschijnlijk preamp vervorming als je de gain op je versterker hoger zet terwijl je het mastervolume laag houdt.
Voorversterker vervorming heeft een grotere versterking dan eindversterker vervorming, is meer gecomprimeerd en vloeiender, en heeft een langere sustain bij lagere volumes.

Voorversterkercircuits herbergen de EQ instellingen van de versterker, dus versterkers met voorversterker distortion hebben meestal veel mogelijkheden om de versterking vorm te geven.

Power amp buizen
Power amp buizen

Je hoort power-amp vervorming als je je voorversterker clean houdt maar het mastervolume van je versterker opvoert tot het vervormt.
Of als je versterker geen mastervolumeregelaar heeft dan een andere uitgangsvolume die je opvoert tot de amp begint te vervormen.

Power amp vervorming wordt over het algemeen voller, dynamischer, punchier, en minder gecomprimeerd gevonden dan andere preamp vervorming.
Afhankelijk van het wattage van je versterker kan het opwekken van power amp distortion oorverdovende volume-instellingen noodzakelijk maken.
Bovendien bevatten eindversterkers zelden veel mogelijkheden voor toonvorming, zodat de EQ mogelijkheden beperkt zijn.

Lees hier hoe je een attenuator kun gebruiken om distortion bij lage volumes te krijgen:

Vintage versterkers

Vintage versterkers klinken het best wanneer ze in eindversterker-vervorming worden gestuurd.
Afhankelijk van de versterker kan de voorversterker misschien helemaal niet vervormen.

Moderne versterkers met een hogere gain zijn ontworpen om het grootste deel van de klankvorming in de voorversterker te realiseren en relatief cleane eindversterking te gebruiken. Maar je kunt de versterker vaak ook zo afstellen dat je pure eindversterker vervorming krijgt of een mix van voorversterker en eindversterker vervorming.

Bekijk een interessante video met geluidsvoorbeelden:

Power Amp vs Preamp Distortion in a Valve / Tube Amp - Info & Demo (Marshall Origin, 5150lbx, VC15)

Tip:

Wil je vooral met eindversterker vervorming gitaar spelen, dan is je beste kans een buizenversterker met een lager vermogen aan te schaffen, want de eindbuizen zullen bij een lager niveau warm worden en zo hun “kleur” sneller aan de klank geven!

Andere interessante artikelen

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Onze Socials

206FansLike
324FollowersFollow
204FollowersFollow
- Advertentie-Neural DSP Quad Cortex kopen
Bekijk de Neural DSP Quad Cortex op Thomann!

Ook interessant

Hoe plaats je het beste je studio monitoren?

De plaatsing van je speakers speelt een grote rol om het meeste uit je thuisstudio te halen. Waar je je monitoren plaatst heeft een...

Ohms, load, impedance, waar gaat dit allemaal over?

Iedere gitarist die voor een buizenversterker heeft gestaan en zich afvroeg op welke luidsprekeruitgang hij zijn cabinet het beste kon aansluiten, is onvermijdelijk oog...

Wat is latency (audio vertraging) en hoe verbeter je het

Alles wat je opneemt in een computer heeft tijd nodig om weer via je luidsprekers te verschijnen. Dit kan onaangename vertragingen opleveren. Vooral tijdens...
- advertentie -spot_img

Recente posts

ajax-loader
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x