Wat is een audio interface en hoe gebruik je het?

door Franck

Als je wilt weten wat een audio interface is, dan bedoel je waarschijnlijk hoe je een stem, gitaar, keyboard, of iets anders dat geluid maakt, kan opnemen! Je weet dus dat je waarschijnlijk een interface nodig hebt maar met alle opties beschikbaar weet je nog niet welke.

Welkom bij onze beginnershandleiding over audio interfaces. Hier leggen we alle basisprincipes uit, zodat je de beste interface voor je (thuis)opnamestudio kunt kiezen.

Want een audio interface is, heel eenvoudig, wat je nodig hebt om geluid in en uit je computer te krijgen. Als je een opname van goede kwaliteit van je stem of een willekeurig instrument wilt maken en het resultaat wilt horen zodat je je opnamen kunt mixen en masteren, dan heb je een audio interface nodig.
Laten we beginnen…

Je kunt basisopnamen maken met elke moderne computer, laptop of tablet, want die hebben allemaal een ingebouwde geluidskaart. Je kunt het geluid van je opnamen tot op zekere hoogte verbeteren, vooral op telefoons en tablets, met een betere microfoon. Maar om echt een professionele opname te maken heb je een audio interface of een betere geluidskaart nodig.

Ingangen van een audio interfaceHieronder staat wat gedetailleerde info over wat een audio interface is, en waarvoor hij gebruikt wordt, daarna hebben we ook een gedetailleerd bericht over hoe je de beste audio interface voor je kunt kiezen.

Is een audio interface hetzelfde als een geluidskaart?

In wezen wel, een geluidskaart en een audio interface doen in de basis hetzelfde werk. Om geluid in en uit je laptop, pc, mac, tablet te krijgen zodat je het kunt verwerken en bewerken heb je iets nodig dat het geluid omzet in een digitaal signaal en weer terug. Dat is wat de geluidskaart of interface doet.

In principe is een audio interface een externe geluidskaart, perfect voor laptops en tablets, en nu ook veel gebruikt door mensen met desktop computers. Voorbij zijn de dagen dat de enige manier om je opnamen te verbeteren was om een nieuwe geluidskaart in je machine te monteren.

Je kunt vrijwel zeker al opnemen en afspelen met je laptop, pc, mac of tablet, maar de aanschaf van een audio interface brengt je een stap verder op weg naar een professioneler geluid. Een audio interface is de apparatuur die in het hart van elke thuisopnamestudio zit.

Wat is het doel van een audio interface?

Gebruiksgemak en opnamekwaliteit! Tevens één van de belangrijkste voordelen van een audio interface boven interne geluidskaarten is dat, door de grotere fysieke afmetingen en de gemakkelijkere toegankelijkheid, een grotere verscheidenheid aan ingangssoorten in het toestel kan worden ingebouwd.

Audio interface Zoom

Zoom audio interface met 8 XLR/TRS ingangen

Zo kunnen bijvoorbeeld ¼” jack gitaar ingangen worden in gebouwd, evenals volwaardige XLR microfoon ingangen, wat betekent dat het toestel in staat is een breed scala van professionele opname-apparatuur aan te sluiten. Bovendien hebben audio interfaces meestal een hogere geluidskwaliteit dan standaard on-board geluidskaarten. Vele hebben ook MIDI als je er een keyboard controller op wilt aansluiten.

Hoe sluit ik een audio interface aan op mijn computer?

Hoe sluit je een audio interface aan

Een voorbeeld van aansluiting op een audio interface

De meeste audio interfaces zijn USB geluidskaarten. Zolang je een beschikbare USB poort hebt of een USB adapter in het geval van een tablet, kun je er een aansluiten (je moet de specificaties van de hardware controleren om zeker te zijn dat hij compatibel is). USB audio interfaces zijn dus het meest gangbaar en je moet er een vinden die bij je past.
Er zijn ook een groeiend aantal thunderbolt audio interfaces, en je kunt ook nog steeds firewire kopen. Thunderbolt en firewire hebben het voordeel dat ze sneller zijn, maar neigen duurder te zijn. En je moet natuurlijk wel een van die poorten beschikbaar hebben. Omdat USB sneller is geworden, vinden de meeste mensen met thuisopnamestudio's een USB opname-interface perfect voor hen.
Dankzij de moderne USB 3 verbinding hebben veel nieuwe audio interfaces een zeer lage latency. Daarover onder meer.

De perfecte audio interface voor de beginner die meerdere inputs nodig heeft – Lees onze review:

Als je een USB Mic hebt, heb je dan ook een interface nodig?

Een bron van veel verwarring! Je bent geneigd aan een audio interface te denken als een doos met diverse ingangen voor microfoons, instrumenten enz. en uitgangen voor luidsprekers en koptelefoons. Maar er zijn heel wat andere apparaten die in feite ook “audio interfaces” zijn. Een USB microfoon is een klassiek voorbeeld.

Effectief is een USB microfoon een microfoon die al een audio interface bevat. Dit betekent dat je eenvoudig de USB kabel van de microfoon in een USB poort steekt en dat hij dan werkt. Je hebt geen andere apparatuur nodig. Het kan alleen een opnamemicrofoon zijn of hij kan ook een hoofdtelefoonuitgang hebben en een compleet in- en uitvoerapparaat zijn.

Er zijn ook andere USB audio adapters die in deze categorie passen. Ze werken op zichzelf en hebben geen andere apparatuur nodig. Je kunt bijvoorbeeld een XLR-USB kabel krijgen om een microfoon op je computer aan te sluiten, en ook gitaar-USB, line out naar USB en andere opties.

Wat is de beste externe geluidskaart of audio interface voor muziekproductie?

Dat is lastig. Er is niet één juist antwoord! Maar kort gezegd hangt de audio interface die je nodig hebt sterk af van de soort opnamesituaties waarin je hem wilt gebruiken.

Een gitaar spelende, singer/songwriter zal misschien een tamelijk eenvoudige audio interface met twee microfooningangen en twee uitgangen (d.w.z. één stereo uitgang) prima vinden, en de opname van zang en gitaar op twee afzonderlijke sporen mogelijk maken. Een podcaster zou op zoek gaan naar één microfooningang – maar als je ooit van plan bent interviews af te nemen zou je er twee kunnen overwegen, zodat je elk je eigen microfoon kunt gebruiken.
Een band zou echter, zeer waarschijnlijk, iets met meer ingangen nodig hebben, vooral als ze alle instrumenten op afzonderlijke sporen willen opnemen. De andere mogelijkheid is om gewoon de hoofduitgangen van een mengpaneel op te nemen, maar dit zal geen individuele bewerking van elke speler en zanger mogelijk maken.

De populair Scarlett serie audio interfaces – Lees onze review:

Een laptop/computer DJ zal een audio interface nodig hebben met minstens twee stereo (of vier mono) uitgangen. Hiermee kan de gekozen DJ software geconfigureerd worden met, bijvoorbeeld, een aparte cue mix via koptelefoons en een hoofdmix, die naar de hoofdluidsprekers of PA wordt gestuurd. Als alternatief kan aan elke ‘virtuele draaitafel' een eigen uitgang worden toegewezen, en aangesloten op een hardware DJ mixer, voor meer conventioneel mixen.
Als je tenslotte weet hoeveel in- en uitgangen je denkt nodig te hebben, is het een kwestie van kiezen hoe je wilt aansluiten – USB, Firewire of Thunderbolt.

Technische termen die je kunt tegenkomen bij het zoeken naar een audio interface

  • Sample Rate: Dit is hoeveel keer per seconde een geluid ‘gesampled' wordt om het digitale signaal te maken. Hoe hoger de sample rate, hoe groter het frequentiebereik van geluiden dat kan worden opgenomen en verwerkt. De standaard sample rate is 44.1 kHz, waarmee geluiden tot ongeveer 22 kHz kunnen worden opgenomen. We kunnen niet horen boven ongeveer 20 kHz, dus je zou denken dat 44.1kHz sampling voldoende is, en vaak is dat ook zo. Maar sampling bij hogere snelheden (meestal 88.2/96) maakt het mogelijk de filters die in digitale audio nodig zijn ruim buiten het bereik van het menselijk gehoor te plaatsen, wat de kwaliteit ten goede komt. Bij het kiezen van een audio interface is dit dus een van de manieren om ze met elkaar te vergelijken. Be beginner (en vele professionals) zullen vaak gewoon 44.1kHz gebruiken, waar niets mee is.
Achterlant audio interface

Voor- en achterkant van een audio interface met meerdere inputs en outputs

  • Latency: Als je “latency hebt” is sprake van een merkbare vertraging tussen het eigenlijke geluid en de weergave in je koptelefoon of luidsprekers, die erg storend kan zijn. Op moderne computers is de vertraging niet meer zo erg als vroeger, maar de standaard geluidskaarten die in computers ingebouwd zijn, zijn niet geweldig, en een speciale interface zal dit verbeteren tot het punt dat je zelfs geen vertraging meer zou moeten merken. Dus als je ooit een zangpartij opgenomen hebt en je uitvoering in je koptelefoon met fracties van seconden vertraagd hoorde, of een MIDI toetsenbord gebruikt om een softwaresynthesizer te bespelen, maar een vertraging ondervond tussen het indrukken van een toets en het horen van het geluid, dan verhelpt een audio interface dit probleem.
  • Zero Latency Monitoring (of Direct Monitoring): veel audio interfaces hebben een schakelaar waarmee je je geluidsbron direct kunt horen. Dus als je je stem opneemt, hoor je je stem direct in de koptelefoon, er is geen hinderlijke vertraging, en dit is zeker een eigenschap om naar uit te kijken. Latency is een berucht onderwerp in de muziekwereld en we zullen hier uitgebreid op terugkomen in de toekomst. Over het algemeen kun je stellen dat hoe lager de latency, hoe fijner het is om op te nemen. Er is software en hardware latency en van vele dingen afhankelijk.
  • Voorversterkers: Ook bekend als de “mic pre”, is dit de microfoon voorversterker, die het meestal zeer kleine signaal van een microfoon versterkt tot een voor opname geschikt niveau. Als je een goede opname van een microfoon wilt maken heb je een interface nodig met een geschikte ingang en een goede voorversterker. Goedkopere interfaces kunnen slechtere voorversterkers hebben. Lees je dus goed in.

  • 48V fantoomvoeding: Sommige microfoons hebben stroom nodig. Wil je een microfoon aansluiten die fantoomvoeding nodig heeft, dan moet je een interface kopen met een fantoomvoedingsschakelaar. Heb je alleen een dynamische microfoon dan zal dit geen probleem zijn. Werk je met condensator microfoons dan zal het zeer waarschijnlijk “phantom power” nodig hebben. De meeste interfaces hebben gelukkig standaard een 48V optie.
  • Stuurprogramma's (of drivers): Dit is software die een audio interface in staat stelt met de computer te communiceren. Goede stuurprogramma's zorgen ervoor dat je latency zo laag mogelijk zal zijn. Dit is echter erg verschillend per apparaat en merk.
  • MIDI: Sommige audio interfaces hebben ook MIDI in en uit. Dit geeft je dan de mogelijkheid om MIDI apparaten op aan te sluiten. Zoals bijvoorbeeld een keyboard. De meeste moderne MIDI controllers werken echter met USB, dus dit is niet meer zo essentieel om op een audio interface te hebben als het ooit was. Maar werk je veel met (oudere) MIDI apparaten dan is het vanzelfsprekend dat je voor een interface met deze optie zult gaan.
  • Gebalanceerd/Ongebalanceerd: Ongebalanceerde uitgangen en ingangen worden gemaakt met ‘single-core plus screen' kabels terwijl gebalanceerde uitgangen 'two-core plus screen' zijn. (XLR en TRS in- en uitgangen zijn gebalanceerd, terwijl TS ongebalanceerd is). Veel budget interfaces zijn voor een lager bedrag gemaakt en hebben ongebalanceerde in- en uitgangen, wat kan leiden tot interferentie en wat men ‘aardlus' noemt. Kies je gebalanceerde uitgangen en gebruik je gebalanceerde kabels, dan wordt elke storing die door de kabel wordt opgepikt door beide aders in gelijke mate opgepikt en aan het verre eind teniet gedaan, en eventuele aardlusproblemen verdwijnen ook omdat de verbinding ditmaal geen deel uitmaakt van de signaalweg. Voor eenvoudige opnamen van één of twee sporen moet je je bewust zijn van deze verschillen, maar je zou een opname van goede kwaliteit moeten kunnen maken met een budget interface als je die correct aansluit. Oude huizen met oude bekabeling kunnen ook nog wel eens problemen geven. Wil je zeker van je zaak zijn kies dan voor gebalanceerde in- en uitgangen.

Afsluiting

Zoals je ziet valt er genoeg te leren over audio interfaces. Maak je echter geen zorgen, het meeste spreekt echt voor zich zodra je er mee bezig bent.
En zelfs met de kleinste apparaten met slechts 1 of 2 ingangen kom je al een heel eind!

Veel plezier als je binnenkort aan de slag gaat en laat een berichtje achter mocht je nog vragen hebben!

 

Dit vind je misschien ook leuk

© 2024 Sonus Magazine – Muzieknieuws, reviews en handleidingen!

nl_NLNL